mandag 20. februar 2012

- Vi hadde en viktig opplysningsrolle


Mads Gilbert legger ikke skjul på at han og legekollega Erik Fosse hadde en viktig opplysningsrolle under Gaza-krigen.

Av Ruben Lund Alfheim.

- Det er klart at vår rolle etter hvert ble viktig. Vi kunne jo stort sett rapportere mens bombene haglet, sier Gilbert i et intervju med oss.

Ble nektet tilgang

Vestlige medier ble nektet tilgang til Gaza-krigen, og Gilbert og Fosse ble derfor brukt som kilder ved gjentatte anledninger.

I perioder ble de intervjuet mellom femten og tyve ganger daglig av diverse ikke-vestlige nyhetsbyråer.

- I Gaza er det til enhver tid omtrent 600 arabiske journalister fra ulike arabiske land. Da alt fra palestinere, irakere og egyptere.

- Det medisinske arbeidet viktigst

Ingen av de vestlige nyhetsbyråene slapp inn i Gaza-krigen. Byråer som BBC og CNN hadde kun andre medier å basere seg på i sin dekning.

- Vår rolle ble viktig fordi vi var de eneste europeerne som kunne rapportere fra krigen. Det er likevel viktig å understreke at det aldri gikk på bekostning av det medisinske arbeidet, sier Gilbert.

Gilbert og Fosse hadde til enhver tid tilgang til oppdatert statistikk og godt dokumenterte kilder. De ble dermed viktige informasjonskilder for verdenspressen.

Han understreker viktigheten av å ha fri informasjonsflyt i kriger som blir karakterisert som et overgrep mot menneskeverdet.

- Vi gjorde det vi kunne for å rapportere. Aktualiteten på informasjonsstrømmen ville blitt en helt annen dersom vi ikke hadde hatt anledning til å rapportere, sier Gilbert.

Tror du mediene hadde fått dårligere informasjon dersom Gilbert og Fosse ikke hadde hatt tilgang til Gaza-krigen?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar